Dag 5, på morgonen, tar du 2 dl surdegsgrund och rör i en stor bunke med 5 dl vatten och såpass mycket Jyttemjöl att det bildas en kladdig smet. Det får inte vara för mycket mjöl, då blir brödet torrt utan det ska vara kladdigt. Kör i en hushållsassistent på hög fart i ca 10 minuter. Det går bra i en matberedare också fast då får man flytta degen till en stor bunke när den är klar. Den sista minuten lägger du i lite mindre än en matsked mineralsalt, ett ägg och lite honung. Häll i några matskedar cocosfett eller olivolja i degen.
Täck med plastfolie och låt stå i ungefär 7 timmar.
Häll sedan över degen i en oljad form, häll lite mjöl över och täck med bakduk. Låt stå i ca tre timmar till.
Sätt ugnen på 250 grader, lägg in brödet i 10 minuter sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna på galler och täck med bakduk. Brödet kan stå framme och smaka färskt i ungefär 5 dagar. Täck bara med bakduk och ställ svalt. Absolut ett av familjens favoritbröd. Edvins bästaste surdegsbröd säger han. Det är verkligen supergott!
Det vita är mjöl om ni undrar. |
Många hål, precis som ett surdegsbröd ska vara! |
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar