150 gram smör
3 dl bovetmjöl
1 dl rårismjöl
1 äggula
2 msk kallt vatten
Lägg alla ingredienserna i en matberedare. Dela smöret i lite mindre bitar först. Kör snabbt ihop till en massa. Ställ in i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, tryck ut degen med händerna i en pajform. Förgrädda i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
Ta 500 gram fårost, den ska vara mild i smaken (finns en alldeles underbar i Saluhallen på Grönsakstorget)
3 ägg
2 dl mjölk
1 kruka hackad oregano
1 kruka hackad basilika
Skär osten i tärningar och rör försiktigt ihop med ägg och hälften av kryddorna. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Häll över resten av kryddorna på pajen. Låt svalna en stund.
Skjuts in i ugnen... |
...så var den klar! |
Kycklingen
Skär en hel färsk (ekologisk) kyckling i mindre bitar. Lägg i en ugnsform, gärna en med lock. Rör ihop med:
rivet skal från 2 citroner
3 pressade vitlöksklyftor
olivolja
1 kruka färsk persilja (fungerar också med fryst)
mineralsalt
svartpeppar
Ställ in i ugnen i ca 1 timme på 200 grader. Öppna locket de sista 10 minuterna. Om du inte har en ugnsform med lock på så täck med aluminiumfolie. Servera med coctailtomater på kvist, lite olivolja och örtsalt. Mums fiflibaba!
![]() |
Rör ihop allt. |
In i ugnen i ca en timme. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar