10 Karelska piroger
1 dl vatten
1 tsk fiberhusk
1/2 dl Jyttemjöl
1 dl Teffmjöl
en nypa mineralsalt
en aning rapsolja
2 dl vatten
2 dl rundkornigt ris
1 liter mjölk
1 ägg
några finrivna morötter
1/2 tsk mineralsalt
0.25 dl mjölk
20 gram smör
4 kokta ägg
75 gram smör
Koka upp vattnet till gröten. Häll i riset och låt koka med ett par minuter. Tillsätt mjölken och låt sjuda under lock i ca 40 minuter. När gröten är klar så rör om, tillsätt mineralsalt, rivna morötter och ägg.
Rör ihop alla ingredienser till degen i en matberedare. Forma degen till en rulle och skär i 10 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och kavla sedan ut dem så mycket går utan att degen spricker. Lägg i fyllningen och nyp ihop kanterna. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Pensla med smält smör blandat med mjölk.
Servera nybakade med nykokta ägg, skala äggen medan de fortfarande är varma. Mosa dem sedan med en gaffel och lägg i smöret så det smälter. Servera genast på pirogerna.
Barnen formligen ääääääälskade dem, som jag. Nu efteråt var det inte så komplicerat som det kändes.
Njut, verkligen!
| Tyvärr glömde jag helt bort att fota dem, men den här bilden är hämtad från Wikipedia, mina blev lite mindre men minst lika fina;-) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar