Morotssoppa
1 kg morötter
5 potatisar
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
lite rapsolja
en nypa buljong
svartpeppar
örtsalt
färsk riven ingefära (jag brukar ha i rätt mycket)
en näve bladpersilja
grekisk yoghurt
Skala morötter och potatis, dela i mindre bitar. Hacka löken och lägg i en tjockbottnad kastrull med lite rapsolja. Fräs i någon minut, men inte så löken tar färg. Riv vitlöksklyftan och låt fräsa med i ca en halv minut. Lägg i morötter och potatis och häll i vatten så att det precis täcker grönsakerna, lägg i buljong. Låt koka tills grönsakerna blir mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, rör ner ingefäran och smaka av med örtsalt och svartpeppar. Servera med bladpersilja och en sked grekisk yoghurt. Antingen serverar jag soppan med nybakat bröd eller så bjuds det på pannkakor till efterrätt, så alla blir mätta. Denna dagen hann jag inte baka så det fick bli en pannkakstårta. Gjorde den lite nyttigare med bovetemjöl och egengjord marmelad. Här kommer receptet!
Pannkakstårta med gul plommonmarmelad
4 dl bovetemjöl
8 dl mjölk
en nypa salt
1 msk honung
5 ägg
lite rapsolja
Till fyllningen hade jag Gul plommonmarmelad, vispad grädde som topping och lite rostade mandelspån jag hade kvar sedan Glömmingetårtan i somras.
Pannkakstårtan |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar