Du är vad du äter...men vad äter du?

Jag är mamma till en glutenintolerant och en med multipla födoämnesallergier. Jag älskar att baka och laga glutenfri/hälsomat. Jag vill dela mina framgångar och bättre hälsa med er men även mina motgångar.
Jag kommer att uppdatera min blogg ungefär två gånger i veckan i början, med befintliga och nya recept.
Hoppas vi ses! Och glöm inte att stanna upp och njuta av livet!

tisdag 22 november 2011

Vegetarisk lasagne

Förra veckan var jag och en vän i Stockholm i några dagar med våra barn. Det blev en fantastiskt rolig resa som startade med att vi arbetade på Hälsomässan och slutade några dagar senare med gemensam matlagning med flera barn från Celiakiföreningen i Göteborg och deras föräldrar på Scufferiet i Solna. Lasagnen blev sååå god och de flesta barn gillade den med; men mest vi föräldrar;)). Här kommer receptet som jag minns det. Anpassa ingredienser efter allergi/intolerans.

6 personer


lasagneplattor (förkokta, lägg i uppkokat vatten några minuter)
1 påse tinad spenat
3 röda paprikor
1 burk oliver
1 burk soltorkade tomater
2 burkar krossade tomater
några gula lökar
några vitlöksklyftor
buljong
vitpeppar
mineralsalt
olivolja

Hacka lök, vitlök och paprika. Låt fräsa en stund.
Häll därefter i tinad spenat, soltorkade tomater, oliver och krossade tomater. Låt småkoka i en kvart. Häll i vatten vid behov.
Lägg i buljong, vitpeppar och mineralsalt och låt puttra i fem minuter till. Ställ åt sidan.

Bechamelsås

50 gram smör
0,5 dl mjöl
500 gram valfri ost
1 liter mjölk
mineralsalt
valfri peppar

Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet och blanda väl. Häll i lite mjölk i taget och rör jämnt. När hela mjölken är i låter du såsen koka upp under omrörning. Skär osten i småbitar och lägg i kastrullen som du tar bort från värmen. Blanda tills osten har smält. Smaka av med mineralsalt och peppar.

Häll lite olivolja i en form och lägg på det första lagret lasagneplattor. Häll därefter på lite spenatfyllning och avsluta med ett lager ost.
Upprepa proceduren 2 gånger till.

Täck lasagnen med folie och ställ in i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Ta bort folien och ställ tillbaks i ca 20 minuter. Lasagnen blev mums filibaba.

Servera med en god sallad. 


Edvin och Alexander hackar medan Victor ser på.

Nogrann ska man vara.

Agnes fixar såsen.

Bästaste!


Oj, vad tjejerna rörde i Bechamelsåsen!

Här tar vissa sig en paus medan andra satt parkerade här under heeeeela matlagningen.

Så här kan det se ut om man inte tål efterrätten; då får man en egen bakelse, kan säga att Alexander var mycket nöjd.

Nu var det verkligen matdags=)

Så här ser lasagnen ut när den är klar.

Prinsesstårta till glutenintoleranta.

Till oss som har fler allergier blir det ännu godare.....

...kolla in Albins efterrätt. Glass, kex, biskvi i botten, kolasås, strössel, maränger och sist men verkligen INTE minst ROSEN från tårtan (som de andra barnen ville ha)! Meningen var att tårtan skulle vara naturligt glutenfri (någonstans blev det fel i informationen med dom som fixade tårtan) men Albin var supernöjd!


'
En himla massa godsaker på hälsomässan.

Barnen på Naturhistoriska=) 

4 kommentarer:

advinsteven sa...

Nice information keep shearing that is really useful for us.


psd to xhtml

mekto sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mekto sa...

I will, thank you=)

Agnes sa...

Det var ett riktigt trevligt Stockholmsbesök. Barnen var så trötta när vi åkte hem, men väldigt nöjda!
Lasagnen var jättegod!