Pasulj
500 gram torkade, stora, vita bönor
mineralsalt
4 stora, gula lökar
1 msk paprikapulver
lite tomatpuré
vitpeppar
svartpeppar
mineralsalt
olivolja
ca 2 dl medelhavsyoghurt
Skölj bönorna länge i rikligt med vatten. Häll över dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker bönorna. Koka bönorna på medelvärme; när de börjar koka häller du i ca en matsked salt. Koka bönorna mjuka, brukar ta ungefär 1 och 1/2 timme.
Så här ser de ut när de är färdigkokta. |
Skala 4 lökar och lägg i matberedare. Fräs lök tillsammans med olja, paprikapulver, vitpeppar, svartpeppar och salt.
Häll i yoghurten och blanda ihop allt.
Häll i lökfräset i bönorna och rör om. |
Häll i allt i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 30 minuter på 200 grader. |
Servera med rivna morötter, coctailtomater, blandsallad och inlagd vitlökspaprika. |
Det är verkligen riktigt gott. Bondmat som det smakade förr, tar lite tid att tillaga men är väl värd allt besvär.
2 kommentarer:
Låter jättegott! Inlagd vitlökspaprika? Gör du det själv eller kan man köpa det nånstans?
Hej Anita!
Ja, det är riktigt gott! Och även vitlökspaprikan är supergod!
Vitlökspaprika går att handla i välsorterade mataffärer och ofta finns de i utländska delikatessaffärer; men det godaste är att göra det själv och det är mycket enkelt.
Här kommer receptet:
1 kg valfri paprika (jag brukar ta gul eller röd)
1 tsk mineralsalt
2 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
4-6 skivade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta av paprikan noga, ta bort kärnhuset och dela paprikan i 4 delar.
Lägg paprikan på en plåt och ställ in i ugnen. Paprikan är färdig när den har blivit lite "bränd" i skalet, brukar ta ungefär 15-20 minuter.
Lägg därefter den varma paprikan i en skål med kallt vatten och skala den. Låt den droppa av i ett durkslag.
Rör ihop vitlök, salt, olja och vinäger och blanda ihop med paprikan.
Häll allting i en glasburk och ställ in i kylen.
Ta fram och ät med allt, jättegott!
Lycka till!
Bästa hälsn Mekto
Skicka en kommentar